Rejtvényfejtők napja


Ti is szerettek rejtvényt fejteni?

2007 óta február 3. a rejtvényfejtők napja, mivel annak idején, 1957-ben ezen a napon jelent meg először a Füles magazin. Akkoriban minden héten vasárnap jelent meg új szám, hiszen ez volt az egyetlen munkaszüneti nap. Nemcsak keresztrejtvényeket, hanem képregényeket, vicceket és karikatúrákat is tartalmazott. A rejtvényfejtés azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Amellett, hogy a rejtvényfejtés igen szórakoztató tevékenység, számos jótékony hatással is bír. Gondoljunk csak bele, mekkora öröm, amikor sikerül megfejtenünk egy-egy fejtörőt. Az elégedettség érzés hatására dopamin termelődik agyunkban, aminek köszönhetően jobb lesz a hangulatunk.

Miközben törjük a fejünket, a figyelmünk elterelődik a hétköznapi gondjainkról, ezáltal csökkentve a stresszt és a szorongást.

A rejtvényfejtés segít megakadályozni illetve késleltetni a demenciát. Kutatások ereményei azt mutatják, hogy akik a fejtörőket részesítik előnyben, azoknak gyorsabb az agyműködésük, és jobb a memóriájuk.

Nem utolsó sorban pedig a szavakkal való játék a verbális képességeinket is fejlesztik. Szókincsünk gazdagabbá válik és választékosabban tudjuk kifejezni magunkat. Emellett pedig sok érdekes és hasznos tudásra is szert tehetünk.

Érdemes tehát már gyermekkorban elkezdeni a rejtvényfejtést, hiszen számos típus közül válogathatunk, amelyek mind-mind pozitív hatással bírnak. Fejleszthető többek közt a logikai készség, a kommunikáció, a vizuális észlelés, a figyelem és a szókincs. (Forrás: https://semmelweis.hu/hok/2020/02/21/a-rejtvenyek-tortenete-es-a-fejtorok-hatasa-agymukodesunkre/)