NYELVLÖKÉSES NYELÉS TERÁPIÁJA


A nyelvlökéses nyelés további elnevezései: szabálytalan nyelés, infantilis nyelés, eltérő nyelés

Jellemzője, hogy a fogsorok nem zárnak, a nyelvhegy a fogak közé előre, illetve oldalt kicsúszik, ezáltal a frontfogak területén nyitott harapást létrehozva, az oldalfogak között pedig egyéb anomáliákat okozva. Amíg csecsemő-és kisgyermekkorban a jelenség fiziológiásnak tekinthető, addig a vegyesfogazat kialakulásától már kórosnak tekintjük. Myofunkcionális, azaz izomműködési zavarról beszélünk, amelynek komoly következményei lehetnek. Nem csak fogazati rendellenességeket okoz, de még az arc, a nyak és a váll izomzatát is átalakíthatja. Az elváltozások a beszédben is megnyilvánulnak, gyakori a pöszeség, főként a t,d,n,l,r,sz,z,c,s,zs,cs,ty,gy,ny hangok helytelen, torz ejtése jellemző. 

A nyelvlökéses nyelés kialakulásának hátterében több ok is szerepet játszhat. A korai táplálási tényezők, mint a szoptatás, a cumihasználat, majd a rágás folyamata és ideje is befolyással lehet a későbbi kórós nyelésre. A rossz szokások, mint például az ujjszopás ugyancsak okozhatnak nyelvlökéses nyelést. Ezek mellett örökletes tényezők is állhatnak a háttérben, de a mozgásszegény életmód és a rossz tartás is okolható a nyelvlökéses nyelés kialakulásáért illetve rögzüléséért. 

A fogazati rendellenességek fogszabályozással kezelhetők, ám emellett fontos, hogy a nyelvlökéses nyelést mint rossz szokást, logopédus kezelje, különben a fogszabályozás nem lesz tartósan eredményes.  

A terápia hossza kb. 3 hónap, heti egy találkozással, akár online is.


Nyelvlökékes nyelés terápia: 8000 Ft / alkalom