Beszédészlelés fejlesztése

2021.08.10

A beszédészlelés és a beszédértés fejlesztése már óvodáskorban nagyon fontos, hiszen ezzel megalapozhatjuk az iskolai évek eredményességét. Többek közt ezek a képességek teszik ugyanis lehetővé, hogy a gyermek megtanuljon olvasni és írni, sőt még az idegen nyelv elsajátításához is szükségesek.

Ha ezeken a területeken zavar áll fenn, akkor nehezítetté válik a hangok, hangsorok felismerése, valamint a szavak, mondatok és közlések jelentésének, tartalmának megértése.


A beszédészlelési és beszédmegértési zavar leggyakoribb jeleiről, valamint a komplex fejlesztési programról itt olvahatsz bővebben: 
Készítettem egy nyári játékot a beszédészlelés és beszédértés fejlesztésére. Sőt, ez egyből 3+1 játék! A leírásokat lentebb találod.

Töltsd le a nyomtatható kártyákat és kezdődhet a móka! :) 


1. JÁTÉK: Hiányzó láncszem

Tegyétek ki sorba a képeket és beszéljétek meg a képek nevét. Te mondod a képek nevét, de úgy, hogy csak a szó elejét mondod ki.  A  gyermeknek kell kitalálni, hogy melyik szóra gondoltál. 

Pl. bú... búvárszemüveg, vi... vitorláshajó

Nehezítés: Megpróbálhatjátok úgy is játszani, hogy csak a szó végét mondod a gyermekednek, pl. ....nyő - napernyő. 


2. JÁTÉK: Robotos

A képeket sorba tegyük ki magunk elé. Most úgy nevezzük meg a képeket, hogy a nevüket szótagolva mondjuk, mintha robotok lennénk, pl. gö-rög-diny-nye. Felváltva mondjátok egymásnak a szavakat! Aki kitalálta, az magához veheti a kártyát és tegye lefordítva maga elé. A végén próbáljatok meg visszaemlékezni, hogy kinél mely kártyák vannak, ki mit gyűjtött! 


3. JÁTÉK: Mire gondoltam?

Röviden, 1-2 mondattal írd körül a szavakat, a gyermeked pedig próbálja kitalálni, hogy mire gondoltál. Pl. A strandon vagy a kertben használjuk, hogy árnyékoljunk vele. 


4. JÁTÉK:

Nyomtasd ki két példányban a kártyákat és máris kezdődhet a memória párbaj!