BLOG

Szubitizáció

2021.10.09

A szubitizáció a kis mennyiségek rámutatás nélküli, gyors, automatikus és pontos megnevezése, megkülönböztetése. Például, ha dobunk a dobókockával, akkor nem szükséges egyesével megszámolni a kocka oldalán lévő pontokat, ránézésre képesek vagyunk megállapítani, hogy mennyit dobtunk. Ez tehát a szubitizáció!

A beszédészlelés és a beszédértés fejlesztése már óvodáskorban nagyon fontos, hiszen ezzel megalapozhatjuk az iskolai évek eredményességét. Többek közt ezek a képességek teszik ugyanis lehetővé, hogy a gyermek megtanuljon olvasni és írni, sőt még az idegen nyelv elsajátításához is szükségesek.

1994 óta ünnepeljük hazánkban a MÉHEK NAPJÁT az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a természetben betöltött szerepükre és védelmükre.

Az artikulációs zavar, hétköznapi nyelven a pöszeség egyre több gyermeket érint. Kialakulásának hátterében különböző okok állhatnak: artikulációs mozgásügyetlenség, fejletlen finommotorika, pontatlan hallási figyelem, beszédészlelési elmaradás vagy beszédszervi, fogsorzáródási rendellenesség. A megfelelő területek fejlesztése, illetve a helyes...